2018. augusztus 10., péntek

Rakott krumpli

A klasszikus
            Hozzávalók két személyre: 1,5 kilogramm krumpli, 8 tojás, 1 bögre tejföl, 200 gramm prézli, kevés olaj, só és bors ízlés szerint.
            Az 1,5 kilogramm krumplit mossuk meg jól, aztán tegyük fel főni. Öntsünk a vízbe két kiskanálnyi sót. Főzzük puhára úgy, hogy ne essen szét. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni a krumplit, közben tegyük fel a tojást főni. Körülbelül félóra után vegyük le a tűzről. Ha kihűlt a burgonya és a tojás is, akkor pucoljuk meg mindet, majd szeleteljük fel karikákra.
            Pirítsuk meg a prézlit egy kevés olajon. Vegyünk elő egy jénai tálat, majd tegyük bele rétegesen a hozzávalókat: először a krumpli-, aztán a tojáskarikákat, utána a tejfölt – nem túl vastagon – majd a prézlit, és ezt ismételjük meg mindaddig, amíg meg nem telik a tál. A végén krumplival és tejföllel fejezzük be a sort, majd vegyünk egy tojást, keverjük fel és öntsük rá az egész tetejére. Tegyük be a jénai tálat a 200 Celsius fokos sütőbe, és süssük addig az ételt, amíg a rakott krumplinak a teteje megbarnul. Ízesítsük saját ízlésünk szerint.

Alma és máj
            Noha sejtettem, viszont nem gondoltam volna, hogy mennyi féle rakott krumplit lehet elkészíteni. Mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy mit használ fel, mivel bővíti ezt a fenséges lakomát.
            Van, aki almát és májat is felhasznál, viszont tojást nem. Ehhez fél kiló csirkemáj szükségeltetik, hagyma és két alma. Továbbá természetesen só, bors, olaj, tejföl és aki szeretné, sajtot is lehet hozzáadni. Mindenekelőtt ajánlott bepácolni a májat. Miután megmossuk azt és felvágjuk, tegyük bele egy kevés olajba, szórjuk meg borssal és sóval.
Hagyjuk addig a fűszeres olajban, amíg úgy gondoljuk, hogy felszívta az ízeket (néhány óra). Jénai tál helyett lehet használni tepsit is, viszont akkor kenjük ki vajjal vagy zsírral. A karikákra vágott krumpli egy részét tegyük az aljára, utána az almaszeletekből egy réteget. Majd még egy sor krumpli következik, egy kis tejföl és máj. Ismétlés következik: krumpli, alma, burgonya és tejföl. Szinte egy óra alatt készen is van a sütőben. Miután kivettük, tehetünk rá sajtot. A forrótól az megolvad és ad egy plusz ízt az egésznek.

Hússal, gombával és szalonnával
            Igen változatossá tehetjük az ételt, ha módosítjuk a hozzávalókat. Például kolbászt is lehet beletenni máj helyett vagy mellett. A legelső verziót, a klasszikust azért ajánlanám, mert könnyebben emészthető, pedig nehéznek tűnik. A máj vagy a kolbász megerőltetheti a gyomrot. Nos, visszatérve a változatosságra, átalakíthatjuk teljesen az egészet.
            A receptek között keresgélve olvastam a következő hozzávalókat, amiket még fel lehet használni: közel fél kiló csirkemellet (csíkokra vágva), egy nagy hagymát, gombát, császárszalonnát (hmm), kukoricát. Ízesítőként a majorannát, a mustárt, természetesen a sót, a borsot is írták, emellett a zellerlevelet. Nem hiányozhat ez esetben sem a tejföl és az alap, a héjában főtt krumpli. z elkészítési mód ugyanaz, ami az előbbieknél is, csak a sorrend más, amit úgyszintén mi választhatunk meg, tehát teljesen ránk van bízva, különösebb szabály nincsen, amit be kellene tartani. A tál aljára mindig a krumpli kerüljön, ez a lényeges igazán, utána tehetjük a csirkemellet (amit szintén bepácolhatunk, ahogy a májjal tettük, viszont ez esetben majorannával és mustárral egészíthetjük ki a só-bors párost).
            A csirkemellcsíkok után jöhet a gomba, utána a kukorica, ne felejtsük ki a császárszalonnát sem, a hagyma is megadja az ízét, a kihagyhatatlan tejföl egy része következik, majd a burgonyaszeletek és a tejföl. Reszelt sajtot és szárított zellerlevelet szórhatunk rá a végén, aztán tehetjük is a sütőbe alig egy fél órára.

Savanyúság és desszert
            Ha nehézre sikeredett, azaz, ha az utóbbi gazdagon elkészített verziót választottad a rakott krumpliból, akkor bizony ne csodálkozz, ha nem vagy jól, főleg akkor, ha túl sokat is ettél belőle, mert annyira finomat ajánlottam. Nincs semmi probléma, megelőzhető a baj, elsősorban mértékletességgel, majd nem utolsó sorban savanyúsággal. Bármilyet választhatsz, a lényeg az, hogy a savassága miatt oldja a zsírt. Bort is lehet inni evés közben, az is segít az emésztésben. Desszertnek a savas tartalmú gyümölcsöket ajánlom. Egy finom, lédús és hűs gyümölcssaláta jól passzol egy ilyen ételhez.
Jó étvágyat és jó kísérletezést!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése