2016. december 31., szombat

BUÉK

BUÉK


Te Új Világ, jóra törekvő,
bár te lennél az a rég várt,
békét hozó, csodás esztendő,
mely az Idők méhében érik
talán már évmilliók óta...
s most a mi Századunk tüzében,
most válik nagy... igaz valóra...
Boldog új évet, emberek!

Várnai Zseni

Arany János:
Benedek Elek:
Császár Ferenc:

Minden barátomnak, ismerősömnek vidám Szilvesztert kívánok!








Töltött káposzta

Hozzávalók
- 40 dkg sertés 
- 4 gerezd fokhagyma 
- 10 dkg füstölt szalonna 
- 1 fej vöröshagyma 
- 2 darab tojás 
- 12 dkg rizs 
- káposztalevél 
- pirospaprika 
- őrölt bors 
- só 
- 80 dkg savanyú káposzta 
- 1 nagy fej vöröshagyma 
- 10 dkg füstölt szalonna 
- babérlevél 
- 2 dl tejföl 
- 2-3 dkg liszt

Elkészítés
A káposztaleveleket terítsük ki, és óvatosan vágjuk ki a vastag ereket belőle. Daráljuk le együtt a hússal a szalonnát, a fokhagymát, vöröshagymát, majd fűszerezzük, és gyúrjuk hozzá a tojást. Főzzük meg félig a rizst, és azt is dolgozzuk a gombóc alapanyagához. Göngyöljük az előkészített káposztalevelekbe, de figyeljünk arra, hogy a két végét jól nyomkodjuk vissza. 

          Vágjuk csíkokra a szalonnát, és pirítsuk zsírjára. Vágjuk össze a vöröshagymát is, és a szalonnán pirítsuk meg azt is. Szórjuk meg egy evőkanál fűszerpaprikával, majd keverjük el, nehogy megégjen. Öntsük fel vízzel, majd tegyük hozzá az átmosott savanyú káposztát és a babérlevelet. Igazgassuk el közötte a töltelékeket, és fedő alatt lassú tűzön nagyjából 50 percig főzzük. Ha kevés lé maradna az edényben, főzés közben azt is pótoljuk. Ha félünk, hogy a töltelék túlfő, vadásszuk ki a fazékból, és főzzük még egy fél órán át a káposztát. A tejfölt keverjük el a liszttel, és habarjuk be vele a káposztánkat. Tejföllel kínáljuk. (Forrás: 109.hu)

2016. december 29., csütörtök

Pogácsareceptek

Hagymás-krumplis pogácsa
Hozzávalók: Fél kg burgonya, fél kg liszt, fél kg margarin, 2 kocka élesztő, 2 dl tej, pici cukor, 4,fej hagyma, ízlés szerint fokhagyma, szalonn, 2 tojás megkenni.
Elkészítés: A krumplit megmosom, héjában megfőzöm, meghámozom. Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttatom. A lisztbe keverek 2 teáskanál sót, belegyúrom a vajat, és a megpirított hagymát, fokhagymát és apró szalonnakockákat. Hozzákeverem a felfuttatott élesztőt, az összetört krumplit (de csak kihűlés után, hogy a vaj ne olvadjon meg). Kb. 5-10 percnyi gyúrás után gombóccá formázom, lisztel megszórom és meleg helyen 1 órát kelesztem. Ezután kinyújtom, 4x–5x összehajtom 4 rétegben, közben újra nyújtom, majd kb. 1 cm magas pogácsákat szaggatok belőle, zsírozott-lisztezett tepsire téve tojással megkenem a tetejét, és közepes lángon aranysárgára sütöm. Viszonylag gyorsan elkészül, 2–3 napig is friss marad.
Puha pogácsa
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 3 tojás + (1 a kenéshez), 1 kis doboz tejföl, 25 dkg sütőmargarin vagy fele-fele arányban zsír, 4 kiskanál só, 1 kiskanál cukor, 5 dkg élesztő, pici sajt.
Elkészítés: A lisztet egy nagy tálba öntöm, hozzáadom a cukrot, a sót és a tojásokat. A tojásokat felverve keverem bele. A margarint és a tejfölt a mikróban szobahőmérsékletűre melegítem, és a tejfölbe belekeverem az élesztőt. Majd mindent hozzáadok a liszthez. Alaposan átgyúrom, és hagyom kelni kb. 1/2 órát. Pihenés után párszor hajtogatva kinyújtom kb. 2 ujjnyi vastagra, és kiszaggatom. A tetejét megkenem tojással, és sajtot szórok rá. 220 fokon megsütöm kb. 30 perc alatt. Könnyű, viszonylag gyorsan elkészíthető pogácsa.